Διαφορές αρθροσκόπησης και αρθροπλαστικής γόνατος.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Το γόνατο αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος καθώς ενώνει το μηριαίο οστό με την κνήμη και η σημασία του στην ανθρώπινη κινησιολογία είναι ύψιστη. Εντούτοις λόγω της πολυμορφικής σύνθεσης της άρθρωσης του γόνατος μπορεί να εμφανιστεί πληθώρα ζητημάτων ή παθήσεων. Κατ’ επέκταση οι θεραπείες του γόνατος είναι πολυποίκιλες και πολλές φορές υπάρχει σύγχυση στην εύρεση της κατάλληλης θεραπείας για την εκάστοτε πάθηση. Οι ορθοπεδικοί συχνά εκλαμβάνουν τις εξής απορίες από τους ασθενείς τους, ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αρθροσκόπησης και αρθροπλαστικής γόνατος; Για ποιες παθήσεις απευθύνονται οι εκάστοτε θεραπείες;  Τι επιλογές έχει ο ασθενής σε σχέση με τη θεραπεία του;

  Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Γεώργιος Μπεσίρης είναι εδώ για να μας λύσει οποιαδήποτε απορία.

   

  Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

  Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία ελάχιστα επεμβατική διεργασία κατά την οποία δίνεται ο πλήρης έλεγχος εξέτασης και μετέπειτα διάγνωσης στον χειρουργό ορθοπεδικό στο εσωτερικό του γόνατος. Ο Ιατρός, μέσω μίας μικρής κάμερας που συνδέεται με ένα φακό οπτικών ινών, αποκτά πρόσβαση στο εσωτερικό της άρθρωσης χωρίς κάποια χειρουργική τομή.

  Αναλυτικά η διεργασία της αρθροσκόπησης γόνατος γίνεται ως εξής:

  Αρχικά ο ασθενής καλείται να περάσει από ενδελεχείς εξετάσεις από τον ορθοπεδικό με σκοπό  να διασφαλιστεί η ικανότητα του να υποστεί την επέμβαση της αρθροσκόπησης. Συνήθως, για λόγους προγραμματισμού και για να μην υπάρξει καθυστέρηση του ασθενή, οι εξετάσεις γίνονται λίγο πριν το χειρουργείο.

  Η επέμβαση ξεκινάει κατόπιν νάρκωσης του ασθενή. Συνήθως η νάρκωση που απαιτείται για αρθροσκόπηση είναι τοπική ή επισκληρίδιος αναισθησία. Ενώ σε καίριας σημασίας περιστατικά ενδέχεται να χρειαστεί και ολική νάρκωση. Έπειτα η επέμβαση ξεκινάει με τη δημιουργία τριών μικρών τομών σε στρατηγικές θέσεις στο γόνατο που ονομάζονται πύλες. Οι πύλες αποτελούν τη δίοδο του αρθροσκόπιου και των χειρουργικών εργαλείων. Πάντα με απόλυτη προσοχή στο να μείνουν ανέγγιχτα τα γύρω νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Σε μία από τις πύλες τοποθετείται επίσης ένα σωληνάκι που διανέμει συνεχώς φυσιολογικό ορό με σκοπό να διογκωθεί η άρθρωση για πιο ενδελεχή εξέτασή της. Εντούτοις, μετά το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κατευθείαν σπίτι του, ενώ ο χρόνος αποκατάστασης είναι εξαιρετικά σύντομος.

  Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

  Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μία εξαιρετικά διαδεδομένη εγχείρηση. Κατά την οποία υπάρχει πλήρης ή μερική αντικατάσταση ενός μέρους του συνδέσμου του γόνατος με ειδικά διαμορφωμένα εμφυτεύματα. Η πιο εξελιγμένη μορφή αρθροπλαστικής γόνατος είναι η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος. Στη διάρκεια αυτής ο ορθοπεδικός χειρουργός χειρίζεται έναν ρομποτικό βραχίονα με βάσει συγκεκριμένες μετρήσεις και υπολογισμούς του ρομπότ για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Επιπλέον υπάρχει και η Ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος. Κατά την οποία γίνεται μικρότερη τομή και κατ’ επέκταση η μετεγχειρητική διαδικασία ελαχιστοποιείται. Η αρθροπλαστική γόνατος δεν απευθύνεται σε όλους καθώς είναι μία περίπλοκη διεργασία. Έτσι θα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής αξιολόγηση σχετικά με την καταλληλόλητα της επέμβασης.

   

  Διαφορές αρθροσκόπησης και αρθροπλαστικής γόνατος.

  Πότε προβαίνει ο ασθενής σε αρθροσκόπηση γόνατος και πότε σε αρθροπλαστική γόνατος;

  Η αρθροσκόπηση γόνατος συνήθως εκτελείται σε περιπτώσεις έντονου τραυματισμού, όπως ρήξεις μηνίσκων , ρήξεις χιαστών και γενικότερα διαγνώσεις ενδαθρικών προβλημάτων στο γόνατο. Επιπλέον η λύση της αρθροσκόπησης λαμβάνεται σε περιπτώσεις βλάβης του οστεοχόνδρου . Ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται και για περιπτώσεις αρθρίτιδας.

  Στον αντίποδα η αρθροπλαστική γόνατος επιλέγεται σε περιπτώσεις παθήσεων όπως οστεοαρθρίτιδας, ρευματοειδής αρθρίτιδας ή μετατραυματικής αρθρίτιδας. Ενώ εκτελείται επίσης σε περιπτώσεις χρόνιων φλεγμονών ή πλήρους παραμορφώσεως του γόνατος.

   

  Η αρθροσκόπηση όπως και η αρθροπλαστική γόνατος αποτελούν μείζονος σημασίας επεμβάσεις . Επομένως η κατάλληλη επιλογή Χειρουργού Ορθοπεδικού θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον ασθενή. Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού για μία εξατομικευμένη διάγνωση επικοινωνήστε με τον ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη.