Οίδημα (πρήξιμο) στο γόνατο : Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Γιατί δημιουργείται οίδημα στο γόνατο;

   

  Το οίδημα στο γόνατο είναι η ένδειξη πως υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό της κλείδωσης. Πιο συγκεκριμένα το οίδημα (πρήξιμο) είναι η συγκέντρωση υγρού σε ένα μέρος του συνδέσμου και αποτελεί έναν μηχανισμό του οργανισμού ως απάντηση σε έναν τραυματισμό ή μία υποβόσκουσα πάθηση ή ασθένεια.

  Υπάρχουν πολλές αιτίες δημιουργίας οιδήματος στο γόνατο, μερικές από αυτές είναι:

  • Τραυματισμός: Αποτελεί την πιο συνήθη αιτία «πρηξίματος» στο γόνατο. Το οίδημα είναι σύμπτωμα κάκωσης διαφόρων μερών του γονάτου ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα εσωτερικής αιμορραγίας. Συνήθως πέρα από το πρήξιμο , σε περίπτωση τραυματισμού, εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα όπως πόνος, μώλωπες, άνοδος της θερμοκρασίας στο σημείο και ακαμψία.

   

  Οι πιο συνηθισμένες μορφές τραυματισμού στο γόνατο είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, η ρήξη οπίσθιου χιαστού, η ρήξη μηνίσκου , το εξάρθρημα επιγονατίδας και το κάταγμα γόνατος.

   

  • Οστεοαρθρίτιδα :Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται σε επάλληλες κακώσεις του γόνατος με αποτέλεσμα ο προστατευτικός χόνδρος που καλύπτει τα άκρα των οστών φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.

   

  • Οστεοχονδρίτιδα: Η οστεοχονδρίτιδα ή αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος είναι συνήθης αιτία οιδήματος και πόνου στις εφηβικές ηλικίες ,όταν τα οστά οι μύες και οι τένοντες αναπτύσσονται και αλλάζουν σχέσεις μεταξύ τους. Η οστεοχονδρίτιδα προκαλείται κυρίως σε αθλητικούς εφήβους ιδιαίτερα όταν η ενασχόληση εμπεριέχει τρέξιμο και άλματα.

   

  • Αυτοάνοσα νοσήματα: Το οίδημα στο γόνατο σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυτοάνοσου νοσήματος όπως Λύκος ή Lyme Disease.

   

  Πότε θα πρέπει να επισκεφθώ τον ορθοπεδικό μου;

   

  Το οίδημα στο γόνατο αν και θεωρείται ένα απλό σύμπτωμα κόπωσης πολλές φορές μπορεί να είναι ένδειξη μίας σοβαρής υποβόσκουσας πάθησης. Επομένως εφόσον δεν υποχωρήσει με ξεκούραση ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί στον ορθοπεδικό του. Επίσης είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον ορθοπεδικό εφόσον υπάρξει τραυματισμός με άμεση δημιουργία οιδήματος.  Έπειτα από ενδελεχή έλεγχο του ιστορικού του ασθενούς με σκοπό να βρεθούν τα αίτια του πρηξίματος ο ορθοπεδικός δημιουργεί μία εξατομικευμένη θεραπεία για τον ασθενή, με σκοπό την άμεση και ανώδυνη αποκατάστασή του γόνατος.

  Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και ίσως η πιο περίπλοκη άρθρωση του σώματος και παίζει τον σημαντικότερο ρόλο όσον αφορά την κίνηση. Επομένως η σωστή εξατομικευμένη πρόληψη και θεραπεία είναι μείζονος σημασίας για την άνεση των κινήσεων και την διεξαγωγή δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ένας άρτιος Ορθοπεδικός επιστήμονας θα μπορέσει να δώσει τις πιο σωστές και ανώδυνες λύσεις στο ζήτημα του οιδήματος γονάτου.

  Τραυματισμοί, οστεοαρθρίτιδα, οστεοχονδρίτιδα, αυτοάνοσα νοσήματα, ουρική αρθρίτιδα, τενοντίτιδα κλπ.

  Το βασικό σύμπτωμα είναι το οίδημα άλλα εκτός αυτού μπορεί ο ασθενής να νιώσει δυσκαμψία και πόνο, περιορισμό στις κινήσεις, ευαισθησία, και αυξημένη θερμοκρασία.

  Η καταγραφή ιστορικού και η εξέταση κλινικής εικόνας είναι τα πρώτα βήματα διάγνωσης. Σε περίπτωση που ο ορθοπεδικός χρειαστεί περισσότερες πληροφορίες, θα γίνουν ακτινογραφίες, μαγνητική και αιματολογικές.

  Στα πρώιμα στάδια η αντιμετώπιση γίνεται συντηρητικά και αν δεν υπάρξει βελτίωση ή αν το περιστατικό είναι σοβαρό, αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το οίδημα στο γόνατο επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ορθοπεδικό Γεώργιο Μπεσίρη και κλείστε ραντεβού.