κήλη στη μέση και περπάτημα

Κήλη στη μέση και περπάτημα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι κήλη στη μέση;

  Με τον όρο κήλη στη μέση αναφερόμαστε σε μία από τις πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης η οποία παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα νεότερης ή μέσης ηλικίας. Ανάμεσα στους σπονδύλους εντοπίζονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι οι οποίοι συμβάλλουν στην απορρόφηση των φορτίσεων τις οποίες δέχεται η σπονδυλική στήλη. Με την πάροδο των χρόνων ή την τριβή οι δίσκοι χάνουν ένα σημαντικό μέρος του υγρού που περιλαμβάνουν. Το υγρό αυτό, υπό φυσιολογικές συνθήκες, τους παρέχει ελαστικότητα και αντοχή. Αποτέλεσμα αυτού, οι δίσκοι να καθίστανται περισσότερο σκληροί και σε επίπεδη μορφή. Η πάθηση αυτή ονομάζεται κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή αλλιώς δισκοκήλη και μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω απεικονιστικών εξετάσεων (ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία).

   

  Συμπτώματα κήλης στη μέση

  Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα κήλης στη μέση είναι τα παρακάτω
  • Oσφυαλγία και ισχιαλγία
  • Νευρολογικά συμπτώματα στο κάτω άκρο
  • Αδυναμία ραχιαίας κάμψης
  • Πόνος που επιδεινώνεται με την κίνηση και με συγκεκριμένες στάσεις του σώματος

   

  Κήλη στη μέση και περπάτημα

  Το περπάτημα αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για τα άτομα στα οποία παρουσιάζεται κήλη στη μέση αφού διεγείρει τη ροή του αίματος καθώς και το οξυγόνο στα κύτταρα. Συμβάλλει, επιπλέον, στην ενυδάτωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη θεραπεία. Η ιδανική διάρκεια περπατήματος ενδύκνειται στα 30-40 λεπτά δραστηριότητας έως και πέντε φορές την εβδομάδα.Η άσκηση αποτελεί έναν ευχάριστο και ικανοποιητικό τρόπο θεραπείας για την πάθηση της κήλης στη μέση. Άλλες προτεινόμενες αερόβιες δραστηριότητες με χαμηλό αντίκτυπο είναι η κολύμβηση και η ποδηλασία.

   

  Θεραπεία για την κήλη στη μέση

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πάθησης με πιο διαδεδομένους:

   

  Συντηρητική Αντιμετώπιση

  Μετριασμός και έλεγχος του πόνου

  • Φαρμακευτική αγωγή: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή αναστολείς COX-2 συνιστώνται καθώς ανακουφίζουν σε ένα σημαντικό βαθμό τον ασθενή από τον πόνο.
  • Θεραπεία πάγου και θερμότητας: Συμβάλλουν άμεσα στην ανακούφιση από τον πόνο που προέρχεται από μυϊκούς σπασμούς μετά το πρώτο 48ωρο.
  • Κλινοστατισμός: Η ξεκούραση στο κρεβάτι είναι αποτελεσματική στον πόνο για τον ασθενή αλλά προτείνεται μόνο για τις πρώτες μέρες του πόνου.

  Επιπρόσθετες θεραπείες

  • Φυσικοθεραπεία: Σημαντική στο στάδιο της αποκατάστασης μέσω ασκήσεων που επικεντρώνονται στην υπερέκταση της σπονδυλικής στήλης.
  • Επισκληρίδιος έγχυση στεροειδών: Παρέχει τη δυνατότητα για μακροχρόνια ύφεση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Παρόλα αυτά, δεν αποτελεί οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος και ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίζει εκ νέου τα συμπτώματα.

   

  Χειρουργική αντιμετώπιση

  Συνίσταται στις περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα και ο πόνος του ασθενούς εμμένουν στην περιοχή και δεν αντιμετωπίζονται σε περίοδο έξι εβδομάδων. Η κήλη που εντοπίζεται στην οσφυϊκή μοίρα είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες όπου ένας ασθενής θα προβεί σε χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική στήλη ιδίως στους ενήλικες. Αποτελεί την τελευταία λύση του προβλήματος και συνίσταται όταν ο ασθενής δεν ωφελείται πλέον από κανέναν από τους προαναφερθέντες συντηρητικούς τρόπους θεραπείας της πάθησης.

   

  Δισκοπλαστική με Gel (Discogel)

  Μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της κήλης στη μέση είναι η δισκοπλαστική με gel (Discogel). Η διαδικασία που ακολουθείται για την εν λόγω θεραπεία είναι η εφαρμογή μιας ένεσης ειδικού gel στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, η οποία συνοδεύεται με τοπική αναισθησία και υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο. Σκοπός της είναι η ανασυγκρότηση του δίσκου και η αναίρεση της νευρικής πίεσης η οποία προκαλεί πόνο στα κάτω άκρα.

  Τα λεγόμενα «μαξιλαρκάκια» είναι υπεύθυνα να απορροφούν τους κραδασμούς και να διευκολύνουν τις κινήσεις του ανθρώπου.

  Η οσφυϊκή δισκοκήλη μπορεί να προκαλέσει προφανώς πόνο στη μέση, πόνο στο πόδι, και σε ακραίες καταστάσεις παράλυση των κάτω άκρων.

  Το βασικό αίτιο είναι η προχωρημένη ηλικία που προκαλεί φθορά στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και δημιουργείται η εκφύλιση δίσκου.

  Το περπάτημα παίζει θεραπευτικό ρόλο, καθώς αρκούν 20-30 λεπτά ημερησίως ώστε να βελτιωθεί η ροή του αίματος και να μεταφερθεί παντού το οξυγόνο. Επίσης, αυτή η διαδικασία ενυδατώνει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

  Η συντηρητική αντιμετώπιση για πρώιμα στάδια(φάρμακα, απώλεια βάρους, ξεκούραση) και η χειρουργική αντιμετώπιση για πιο δύσκολα περιστατικά.

  Σε περίπτωση που πάσχετε από τη συγκεκριμένη πάθηση θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τη διαχείριση της κατάστασης. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό κ. Γιώργο Μπεσίρη.