Τι είναι η οσφυαλγία και η ισχιαλγία;
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ο πόνος στη μέση είναι αρκετά συχνός, ιδίως εάν κάποιος έχει περάσει τα 30 έτη. Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία δεν είναι παθήσεις αλλά συμπτώματα, καθώς μπορούν να καθηλώσουν κάποιον στο κρεβάτι για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός, Γεώργιος Μπεσίρης, μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός σας.
Τι είναι η οσφυαλγία και η ισχιαλγία;
Η οσφυαλγία είναι ο πόνος στη μέση και μπορεί να προκληθεί από ποικίλα αίτια, τα οποία είναι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Η ισχιαλγία είναι ένας συγκεκριμένος τύπος πόνου στη μέση και μπορεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί λόγω των συμπτωμάτων. Συνοδεύεται από πόνο κατά μήκος της οπίσθιας επιφάνειας του κάτω άκρου και μπορεί να φτάσει στα δάκτυλα ή στο πέλμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας;
Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από μυϊκούς πόνους έως αίσθημα καψίματος ή μαχαιριού, καθώς τα συμπτώματα είναι κοινά. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:
- Πόνος στην πλάτη.
- Πόνος στο ισχίο.
- Πόνος στη μέση.
- Όταν κάποιος κάθεται και πονάει στο πόδι.
- Κάψιμο ή μυρμήγκιασμα στο πόδι.
- Αδυναμία, μούδιασμα ή δυσκολία στην κίνηση.
- Συνεχής πόνος στη μία πλευρά του πίσω μέρους.
Ποια είναι τα αίτια και οι παράγοντες της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας;
Η ανθρώπινη πλάτη αποτελείται από μια πολύπλοκη δομή μυών, συνδέσμων, τενόντων, δίσκων και οστών, που συνεργάζονται για να στηρίξουν το σώμα και να επιτρέψουν την κίνηση. Ο πόνος στην πλάτη πηγάζει συνήθως από πίεση, ένταση ή τραυματισμό. Τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας είναι κοινά. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:
- Ένταση μυών ή συνδέσμων. Η επαναλαμβανόμενη άρση βαρών ή μια ξαφνική αδέξια κίνηση μπορεί να πιέσει τους μύες της πλάτης και τους νωτιαίους συνδέσμους.
- Αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει το κάτω μέρος της πλάτης, δηλαδή τη μέση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του χώρου γύρω από το νωτιαίο μυελό. Αυτό ονομάζεται στένωση της σπονδυλικής στήλης.
- Οστεοπόρωση. Οι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης μπορούν να αναπτύξουν οδυνηρά κατάγματα εάν τα οστά γίνουν πορώδη και εύθραυστα.
- Άρση βαρών. Εάν κάποιος χρησιμοποιεί την πλάτη αντί για τα πόδια, μπορεί να προκαλέσει πόνο.
- Ασθένειες. Μερικοί τύποι αρθρίτιδας και καρκίνου μπορούν να συμβάλουν στον πόνο της πλάτης.
- Κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν αυξημένα ποσοστά πόνου στην πλάτη. Το κάπνισμα προκαλεί περισσότερο βήχα και μπορεί να οδηγήσει σε κήλη δίσκων. Επίσης μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στη σπονδυλική στήλη και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
- Έλλειψη σωματικής άσκησης. Οι αδύναμοι, αχρησιμοποίητοι μύες στην πλάτη και την κοιλιά μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο.
- Ψυχολογικές καταστάσεις. Τα άτομα που είναι επιρρεπή σε κατάθλιψη και άγχος παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πόνου στην πλάτη.
- Προβλήματα στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά ή η λοίμωξη των νεφρών μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη.
- Οσφυϊκή σπονδυλική στένωση. Στένωση του νωτιαίου σωλήνα στο κάτω μέρος της πλάτης.
- Εκφυλιστική ασθένεια δίσκου. Διάσπαση δίσκων, που λειτουργούν ως μαξιλάρια μεταξύ των σπονδύλων.
- Σπονδυλολίσθηση. Ο σπόνδυλος γλιστρά προς τα εμπρός πάνω από έναν άλλο.
- Εγκυμοσύνη.
- Κακή στάση του σώματος. Εάν κάθεται κάποιος σε καρέκλα και καμπουριάζει, τότε είναι πιθανός ο πόνος στη μέση.
- Μυϊκός σπασμός στην πλάτη ή τους γλουτούς.
- Ηλικία. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη σπονδυλική στήλη.
- Διαβήτης. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί το σάκχαρο στο αίμα και αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης των νεύρων.
- Παχυσαρκία.
- Ύπνος. Εάν το στρώμα είναι πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό.
- Εργασία. Εάν περιλαμβάνει οδήγηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή μεταφορά βαρέων πραγμάτων.
Ποια είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση για την οσφυαλγία και ισχιαλγία;
- Σωματική άσκηση. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους μύες της κοιλιάς και στο κάτω μέρος της πλάτης που είναι απαραίτητοι για τη σωστή στάση.
- Σωστή στάση του σώματος. Η καρέκλα πρέπει να διαθέτει καλή στήριξη της πλάτης και της μέσης, μπράτσα και περιστρεφόμενη βάση. Υπάρχει το ενδεχόμενο τοποθέτησης ενός μαξιλαριού ή τυλιγμένης πετσέτας για τη σωστή ευθυγράμμιση. Επίσης τα πόδια πρέπει να είναι λυγισμένα και να ακουμπάνε το πάτωμα.
- Φάρμακα. Κοινά φάρμακα ανακούφισης του πόνου χωρίς συνταγή και συνήθως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο.
- Η εφαρμογή καυστικής κρέμας ή πάγου μπορούν να μειώσουν τον πόνο.
- Διακοπή καπνίσματος. Ο κίνδυνος αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα.
Ποια είναι η διάγνωση για την οσφυαλγία και ισχιαλγία;
Θα πραγματοποιηθεί μια φυσική εξέταση, ώστε ο γιατρός να ελέγξει τα αντανακλαστικά και τη δύναμη των μυών του ασθενούς. Μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε ορισμένες ενέργειες, όπως το περπάτημα σε τακούνια ή με τα δάχτυλα των ποδιών. Αυτό θα βοηθήσει στην εύρεση της ύποπτης περιοχής. Οι άλλες εξετάσεις περιλαμβάνουν:
- Ακτινογραφία. Έλεγχος του εσωτερικού του σώματος.
- Αξονική τομογραφία. Συνδυάζει μια σειρά ακτινογραφιών για καλύτερη εικόνα του νωτιαίου μυελού και του νωτιαίου νεύρου.
- Μαγνητική τομογραφία. Εξέταση στην πλάτη και τη σπονδυλική στήλη.
- Ηλεκτρομυογραφία. Μετρά πόσο γρήγορα τα σήματα των νεύρων ταξιδεύουν μέσω του σώματος. Βοηθάει στην εύρεση κήλης.
Ποια είναι η θεραπεία;
Εάν ο πόνος δε βελτιώνεται, ο γιατρός μπορεί να προτείνει άλλες επιλογές:
- Φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποιους τύπους φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά και αντικαταθλιπτικά.
- Φυσικοθεραπεία. Ένας φυσιοθεραπευτής θα δείξει ορισμένες σωματικές ασκήσεις, που θα βελτιώσουν τη στάση του σώματος και θα ενδυναμώσει τους μύες.
- Στεροειδείς ενέσεις. Μία από αυτές είναι η ένεση κορτιζόνης και μπορεί να βοηθήσει στη φλεγμονή γύρω από το νεύρο. Τα αποτελέσματα διαρκούν συνήθως μερικούς μήνες.
- Χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν πετύχει κάτι από αυτά, τότε ο γιατρός θα συστήσει χειρουργική επέμβαση. Θα βγάλουν το οστό ή το δίσκο με κήλη που πιέζει τα νεύρα.
2.Ποια τα συνηθέστερα συμπτώματα αυτών των παθήσεων;
Αδυναμία και μούδιασμα στα πόδια, πόνος στη μέση, την πλάτη και το ισχίο, και αίσθημα καύσου.
3.Ποια τα αίτια της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας;
Τα αίτια που προκαλούν αυτές τις παθήσεις είναι πολλά. Κάποια από αυτά είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, αρθρίτιδα, νεφρικά προβλήματα κλπ.
4.Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η καταγραφή ιστορικού είναι απαραίτητη σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση του ασθενούς. Στη συνέχεια, θα χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, μαγνητική κλπ. Τέλος, για τον έλεγχο των νεύρων και τον εντοπισμό της κήλης, θα γίνει ηλεκτρομυογραφία.
5.Τι είναι η ηλεκτρομυογραφία;
Πρόκειται για μία παρακλινική εξέταση, η οποία ελέγχει το μυϊκό και νευρικό σύστημα.
Πώς αντιμετωπίζεται η οσφυαλγία και η ισχιαλγία;
Το πρώτο βήμα είναι η φαρμακευτική αγωγή, έπειτα οι φυσιοθεραπείες και οι ενέσεις(πχ κορτιζόνη) και εάν δεν υπάρξει βελτίωση, ακολουθεί η επέμβαση.