Τι είναι η στένωση σπονδυλικής στήλης και πως αντιμετωπίζεται;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η στένωση σπονδυλικής στήλης ή αλλιώς σπονδυλική στένωση είναι ένας κοινός ορθοπεδικός τραυματισμός που εμφανίζεται συχνότερα στο κάτω μέρος της πλάτης και του λαιμού. Η κατανόηση της στένωσης της σπονδυλικής στήλης και οι τύποι θεραπειών που προσφέρει ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός Γεώργιος Μπεσίρης μπορούν να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς πόνο.

   

  Τι είναι η στένωση σπονδυλικής στήλης;

  Η σπονδυλική στένωση είναι μια στένωση της σπονδυλικής στήλης, κατά την οποία ασκείται πίεση στα νεύρα που ταξιδεύουν μέσω της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και άλλα προβλήματα στο κάτω μέρος της πλάτης και του λαιμού. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η στένωση της σπονδυλικής στήλης προκαλείται από φθορές στη σπονδυλική στήλη που σχετίζονται με την αρθρίτιδα. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου κα.

   

  Ποια είναι τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης;

  Σε μεγάλο μέρος των ανθρώπων με στένωση στη σπονδυλική τους στήλη δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν σταδιακά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί ακόμη και να ποικίλουν ανάλογα με τη θέση της στένωσης:

  Στο λαιμό (αυχένας)

  • Μούδιασμα, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα στο χέρι ή στο πόδι
  • Προβλήματα με το περπάτημα ή την ισορροπία

  Στη μέση (οσφυϊκή μοίρα)

  • Μούδιασμα, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα στο πόδι
  • Πόνος ή κράμπες στο ένα ή και στα δύο πόδια όταν στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Πόνος στη μέση και στην πλάτη

   

  Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για τη στένωση σπονδυλικής στήλης;

  Η θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ορθοπεδικός προτείνει αρχικά μη χειρουργικές επιλογές όπως:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα: οι θεραπείες για τον πόνο μπορούν να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση. Επιπλέον, τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να θεραπεύσουν πτυχές της σπονδυλικής στένωσης, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών σπασμών και των κατεστραμμένων νεύρων.
  • Επισκληρίδιος έγχυση στεροειδών: μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο
  • Άσκηση και φυσικοθεραπείες: η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, τη δύναμη και την ευελιξία. Ο ορθοπεδικός μπορεί επίσης να συστήσει φυσικοθεραπείες.
  • Τροποποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων: Οι ασθενείς αισθάνονται συνήθως πιο άνετα όταν σκύβουν ελαφρώς προς τα εμπρός.

  Εάν τα συμπτώματά δεν βελτιωθούν με μη χειρουργικές θεραπείες, ο γιατρός τότε συστήνει ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Διαβάστε ότι πρέπει να γνωρίζετε για τις χειρουργικές θεραπείες της σπονδυλική στένωσης στο άρθρο που ακολουθεί: Στένωση Σπονδυλικής Στήλης

   

  Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη, εάν αντιμετωπίζετε συχνά μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πόνο στα χέρια και στα πόδια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σπονδυλική στένωση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη των νεύρων και να εμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.