Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η ρομποτική τεχνολογία, και συγκεκριμένα η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον για την μερική αντικατάσταση του γόνατος (PKR), μια επέμβαση σχεδιασμένη για την ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο που προκαλείται λόγω της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας σε ένα ή και στα δύο διαμερίσματα της άρθρωσης. Με την επιλεκτική αντικατάσταση του μέρους εκείνου του γόνατος που έχει εκφυλιστεί από την οστεοαρθρίτιδα, ο χειρουργός μπορεί να αντικαταστήσει μόνο ένα μέρος του γόνατος διατηρώντας παράλληλα τα υγιή οστά με τις αρθρικές τους επιφάνειες και τους συνδέσμους γύρω από αυτά.

  Η ρομποτική τεχνολογία παρέχει στον χειρουργό ένα τρισδιάστατο μοντέλο (3-D) ώστε να προσχεδιάσει και να προγραμματίσει την μερική αρθροπλαστική του γόνατος. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός καθοδηγεί τον ρομποτικό βραχίονα με βάση τις ειδικές για τον ασθενή μετρήσεις. Καθ’αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός αφαιρεί μόνο το εκφυλισμένο μέρος των οστών, διατηρώντας τα υγιή οστά και τα μαλακά μόρια και τον βοηθάει να τοποθετήσει το εμφύτευμα απολύτως ανατομικά.

   

  Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος

  ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

   

  1. ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

  Όλα ξεκινούν με μια Αξονική τομογραφία (CT) της άρθρωσης μέσω της οποίας γίνεται η ανασύσταση ενός τρισδιάστατου μοντέλου της ανατομίας του γόνατος του ασθενούς. Αυτό το εικονικό μοντέλο φορτώνεται στο λογισμικό σύστημα ενός υπολογιστή και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εξατομικευμένων προεγχειρητικών σχεδίων.

  Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος

   

  2. ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

  Στο χειρουργείο, ο Ορθοπαιδικός θα χρησιμοποιήσει το ρομποτικό σύστημα για να βοηθήσει στην εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης με βάση το εξατομικευμένο προεγχειρητικό σχέδιο του ασθενούς. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να κάνει προσαρμογές στο σχέδιο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ανάλογα με την περίπτωση. Κατά την προετοιμασία του οστού για την πρόθεση, το ρομποτικό σύστημα καθοδηγεί τον χειρουργό μέσα στην προκαθορισμένη περιοχή προλαμβάνοντας πιθανές μικρομετακινήσεις εκτός των προγραμματισμένων ορίων, γεγονός που παρέχει μια πιο ακριβή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση της πρόθεσης.

  Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος

  3. ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

  Μετά την επέμβαση, ο χειρουργός, οι νοσηλευτές και οι φυσικοθεραπευτές θα θέσουν τους στόχους για μια γρήγορη και ανώδυνη αποκατάσταση. Όλοι μαζί θα παρακολουθήσουν στενά την πρόοδο του ασθενούς, ενώ ο ορθοπεδικός θα ζητήσει ακτινοσκοπική απεικόνιση της άρθρωσης για τον τελικό έλεγχο της τοποθέτησης της πρόθεσης.

  Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος